Een diëtist is specialist in voeding en leefstijl bij ziekte en voor gezondheid. Mijn collega Diede Smits en ik, Monique Koopman, merken in onze diëtistenpraktijk Dieet en kook dat voor veel zorgverleners en cliënten nog onduidelijk is wat wij doen. In eerste instantie wordt gedacht aan overgewicht en ‘je mag dan niets meer’, wat tegenwoordig met een enorm productaanbod natuurlijk niet meer zo is. Om ziekten en kwetsbaarheid terug te dringen is het belangrijk dat zorgverleners signaleren en verwijzen. Helaas gebeurt dat nog te weinig.
Ziekte en klachten
Als het voedingspatroon van mensen niet goed is, dan ontstaan er klachten en ziekten.
Voorbeelden zijn: diabetes bij langdurig teveel suikers en hart- en vaatziekten bij teveel vet, zout en stress. Dit los je niet op door een algemeen gezond voedingspatroon en afvallen alleen. Er is meer nodig, zoals een koolhydraatarm voedingspatroon of cholesterolverlagend of natriumarm. Daarnaast bespreken wij de mogelijkheid van extra beweging, ontspanning en geven slaaptips.
Ook ontlastingsproblemen en maag-darmklachten hebben vaak met voeding te maken en kunnen met aanpassing van het voedingspatroon en de leefstijl enorm verbeteren.
Kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid en ondervoeding liggen op de loer bij ziekte, (uitgestelde) operaties, weinig eetlust en eenzaamheid. In deze situaties zal de diëtist helpen de voeding te optimaliseren, voor meer energie, spierkracht en sneller herstel. Bij kwetsbaarheid worden alle eetmomenten zo hoog mogelijk in voedingswaarde gemaakt. Soms kan dat niet met normale voeding en regelen wij speciale bijvoeding of sondevoeding.
Onderzoek-diagnostiek-behandeling
Allereerst doen wij onderzoek naar de voedings- en leefstijloorzaken van de ziekten en aandoeningen. Na het stellen van de diëtistische diagnose wordt er samen met de cliënt een persoonlijk behandelplan opgesteld met een voorbeelddagmenu als leidraad.
In vervolgconsulten evalueren we waar er problemen zijn opgetreden, geven we tips om ze op te lossen en stimuleren we gedragsverandering. Onderwerpen die in vervolgconsulten besproken worden zijn bijvoorbeeld: interactie medicatie en voeding, druk van omgeving, weekendeetpatroon, anders boodschappen doen, bereiden van maaltijden, menu’s leren plannen, bewegen, ontspannen, alcoholgebruik/roken, psychosociale factoren, terugvalpreventie.
Signaleren
Zeker in deze coronatijd is het belang van een gezond lichaam overduidelijk. Daarom adviseren wij dat zorgverleners de rol van voeding als medicijn en voeding voor herstel vaker gaan bespreken met patiënten en vice versa. Stel ook de rol van de diëtist hierbij aan de orde.
Laten we inzetten op een gezondere samenleving!