Voedingsles voor huisartsen in opleiding

Voor een groep van 15 enthousiaste huisartsen in opleiding heb ik een interactieve gastles verzorgd aan de Universiteit Maastricht. Deze ochtend stond in het teken van voeding in de huisartsenpraktijk en de rol van de diëtist hierbij. De studenten stelden uiteenlopende vragen over prikkelbare darmen, ontstekingsziekten, koolhydraatarme diëten, indicaties voor bijvoeding en de verschillende soorten, het voortraject bij de diëtist voor bariatrische chirurgie en voedingsproblemen bij kinderen. Daarnaast kwamen nog extra onderwerpen aan de orde, zoals hart- en vaatziekten, leefstijlcoaching en de kosten en baten van dieetadvies.

Huisartsen zien relatief veel mensen die lijden aan ondervoeding, vermoeidheid, spierklachten (vallen), maag-darmklachten, diabetes en hart- en vaatziekten. De studenten zagen in dat een onvolwaardig voedingspatroon of een voedingspatroon met teveel suikers, vetten en zout vaak een belangrijke rol spelen in het ontstaan en verloop van de aandoening.
Ze kwamen tot de conclusie dat voeding veel vaker een integraal onderdeel van het behandelplan zou moeten zijn, waarbij de diëtist als specialist wordt ingezet.

Wat ook opnieuw opviel is dat de huisarts vaak erg zijn best moet doen om de patiënt te motiveren om een diëtist te raadplegen. Het beeld dat mensen nog hebben van dat je van een diëtist ‘niets’ meer mag, blijkt hardnekkig te zijn. En gedragsverandering is natuurlijk lastig. Terwijl diëtisten met hun gedegen medische achtergrond juist creatief zijn met praktische tips en de vele productmogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Daarbij houdt de diëtist rekening met de wensen en voorkeuren van de cliënt. Het standaard A4-tje met voor iedereen dezelfde recepten is al lang niet meer van deze tijd.

Kortom, het was een enerverende ochtend die zowel door de huisartsen in opleiding als door de universiteit met veel enthousiasme is ontvangen. Er wordt momenteel onderzocht of en hoe er meer lessen over voeding opgenomen kunnen worden in de opleiding Huisartsengeneeskunde.

Geef een reactie