Dieetbehandeling voor herstel na corona of ter preventie van risicofactoren

Gevolgen van corona

De meeste coronapatiënten raken ondervoed, verliezen snel spiermassa en krijgen bij medicatie en/of beademing last van misselijkheid, braken, diarree, slik- en kauwproblemen, reuk- en smaakverlies, spierzwakte en vermoeidheid.

Vroege dieetbehandeling van ondervoeding, voor spieropbouw en bij maag- en darmklachten helpt u er sneller bovenop. De diëtist zet dan samen met een fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist het revalidatietraject in.

Voedingsadvies na corona

Wij berekenen de energie-, eiwit- en vochtbehoefte en geven een dieetadvies op maat, rekening houdend met medicatie, ziekten, klachten en thuissituatie. Eventueel worden er vitamines en mineralen gesuppleerd en bijvoeding aangevraagd bij ernstig ondervoede patiënten.

De doelen van dieetbehandeling zijn:

  • Verbeteren van de voedingstoestand en spiermassa
  • Voorkomen van maag- en darmklachten en vermoeidheid

Risicofactoren

Overgewicht

De meeste mensen met ernstige coronaklachten hebben overgewicht. Dit kan zijn ontstaan door jarenlang teveel eten of te vette/zoete producten gebruiken of een onregelmatig eetpatroon en vaak te weinig beweging. Vaak is het dan niet voldoende om af te vallen door minder te eten of meer te bewegen.
Als diëtisten onderzoeken we bij behandeling wat de onderliggende oorzaak is en hoe die opgelost kan worden. Er is gedragsverandering nodig van eet- en leefstijl.

Diabetes

De oorzaak van diabetes type 2, is meestal een voedingspatroon met veel suikers, waardoor de alvleesklier die insuline maakt, overbelast raakt en minder insuline produceert. Hierdoor blijft er teveel suiker in het bloed, wat schadelijk is voor de nieren. 
Afvallen is vaak niet voldoende. Bij diabetes is extra verlaging van de bloedsuikerspiegel noodzakelijk. Dit kan door koolhydraatarme-eiwitrijke voeding te gebruiken.

Hart- en vaatziekten

Hartfalen en CVA hebben vaak een voedings- en leefstijloorzaak. Door een combinatie van te hoge bloeddruk en aderverkalking, kunnen aders dichtslibben en een hart- of herseninfarct veroorzaken. Een voeding met teveel zoute producten, teveel stress, roken en alcohol kunnen leiden tot een hoge bloeddruk. Als iemand teveel verzadigd vet en suikers eet, verhoogt dat het cholesterol.
De diëtist begeleidt u graag bij een natriumarm, cholesterolverlagend voedingspatroon en geeft leefstijladvies voor blijvende gedragsverandering.

Longziekten

Corona is een longziekte, waarbij het extra belangrijk is voor longpatiënten om een zo goed mogelijke conditie te hebben.
Dieetadvies kan dan helpen bij verbeteren van de longfunctie door een eiwitrijk voedingspatroon.
Ademen kost veel energie, waarbij spierverlies en ondervoeding op de loer liggen. Soms is bijvoeding of sondevoeding nodig.

Ondervoeding

Ondervoeding maakt mensen extra kwetsbaar.
Signalen hiervan zijn:

  • Onbedoeld gewichtsverlies, bijvoorbeeld door weinig eetlust, misselijkheid, braken, diarree
  • Onzeker op de benen staan of vaak vallen
  • Vermoeidheid

Voedingsadvies helpt u weer sterker te worden.

Door de risicofactoren van corona te behandelen en uw lichamelijke conditie te verbeteren, verwachten we dat er minder complicaties optreden bij coronabesmetting.

Cliënt uit de praktijk

Een 70-jarige man was in twee weken tijd 5 kg afgevallen door verhoogd energieverbruik tijdens corona. Hij had koorts gehad, was erg kortademig en had gebrek aan eetlust en weinig spierkracht. Meneer had ook overgewicht en een hoog cholesterol.

Allereerst deden we diëtistisch onderzoek naar de oorzaken van gewichtsverlies, overgewicht, hoog cholesterol en zijn medicatiegebruik, leefstijl en thuissituatie.
Direct is er een dieetbehandelplan gemaakt en hebben we samen een voorbeelddagmenu opgesteld. Meneer ging aan de slag met een regelmatig eetpatroon met cholesterolverlagende en eiwitrijke producten. Bijvoeding was niet nodig.

Tijdens het volgende consult zei meneer: “Ik voel me een stuk beter, heb meer eetlust en kan al steeds verder wandelen. En de producten die ik nu gebruik zijn ook heel lekker. Dit kan ik wel volhouden”.

Zijn voedingstoestand en spiermassa zijn verbeterd en zijn vetmassa verlaagd. Op deze manier loopt meneer minder risico om opnieuw ziek te worden.

Wij werken graag multidisciplinair aan de behandeling van coronapatiënten of ter preventie van risicofactoren zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, longziekten en ondervoeding.