Van de risico’s die leiden tot de dood staat roken bovenaan, daarna hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht en diabetes. Bloeddruk- en cholesterolproblemen worden meestal veroorzaakt door een voedingspatroon met teveel zout, verzadigd vet en suikers. Door een hoge bloeddruk raken aders beschadigd en kan cholesterol achterblijven, waardoor er aderverkalking kan ontstaan. Dat is weer een risico voor een hart- of herseninfarct.
Gelukkig bestaan er steeds betere en steeds meer medicijnen tegen deze alledaagse, maar tegelijk ook levensbedreigende ziektes. En zo kan het gebeuren dat er steeds meer potjes in het medicijnkastje komen te staan. Medicijnen die doen wat ze moeten doen, maar die ook regelmatig vervelende bijwerkingen hebben. We realiseren ons te weinig dat voeding een grote invloed heeft op de genoemde ziektes. Het is eigenlijk heel raar dat we eerst een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en wellicht diabetes aanjakkeren door een verkeerd voedingspatroon om de gevolgen vervolgens weer met medicijnen te bestrijden. Steeds vaker krijg ik mensen in de praktijk, die aangeven dat ze minder medicijnen willen en met voeding aan de slag willen voor een betere gezondheid.
Laten we verhoogd cholesterol als voorbeeld nemen. Allereerst onderzoek ik in een uitgebreid vraaggesprek waar het probleem vandaan komt. Bevat de voeding teveel verzadigd vet of juist te weinig onverzadigd vet of teveel suikers die omgezet worden in vet. Nadat het probleem helder is meten we het gewicht, de vet- en spiermassa. Vervolgens bespreken we welke producten juist cholesterolverlagend werken, zodat het voedingspatroon aangepast kan worden. De vetmassa wordt bij elke controle gemeten om na te gaan of die voldoende gedaald is.
Bij een hoge bloeddruk is een voedingspatroon met minder zout belangrijk. Er wordt besproken welke producten erg veel verborgen zout bevatten en wat de alternatieven zijn. Kaliumrijke producten, bijvoorbeeld fruit en groente, helpen ook om de bloeddruk te verlagen. En bereiding van aardappelen en groente komt aan bod, zodat kalium zo goed mogelijk behouden blijft bij het koken.
En om een blijvend resultaat te krijgen wordt tijdens vervolgconsulten de leefstijl uitgebreid besproken en waar nodig verbeterd. Denk hierbij aan roken, ontspannen, slapen, bewegen. Het uiteindelijke resultaat is vaak dat de arts de dosering van de medicijnen omlaag brengt, terwijl de cliënt zich fitter voelt dan voorheen.