Puzzelaar en coach

Mijn man vindt het helemaal geweldig. Zodra hij vertelt dat zijn vrouw diëtiste is, krijgt iedereen op slag medelijden met hem. Niet zelden krijgt hij iets lekkers aangeboden onder het mom: “Dat zal jij thuis wel niet mogen hebben, toch?” Hij neemt het dankbaar aan, maar weet wel beter. Een wijdverbreid misverstand. Vroeger vertelde de diëtiste vooral wat je niet mocht, tegenwoordig gaat zij samen met de client op zoek naar de opties die wel kunnen. Dat kan nu ook, omdat er veel meer producten zijn, dus ook veel meer mogelijkheden. De diëtist geeft opties en de cliënt kiest wat past.

Nu we het toch over misverstanden hebben. Dat je alleen bij een diëtiste komt om af te vallen, is er nog zo één.Diëtisten geven gericht voedingsadvies als ondersteuning bij de behandeling van zeer uiteenlopende ziektes en aandoeningen. Het lichaam kan zichzelf herstellen als het goed gevoed is. Bij onvoldoende voedingsstoffen of een ongezond eetpatroon kunnen er klachten en ziekten ontstaan. De voor de hand liggende, zoals obesitas, hoge bloeddruk en diabetes, maar zeker ook de minder voor de hand liggende. Enkele reacties van cliënten na de behandeling zijn: ‘Ik heb geen maagklachten meer en heb ook een betere stoelgang’ ; ‘Mijn bloeddruk is goed gedaald, waardoor ik geen medicijnen meer hoef’; ‘Mijn bloedsuiker is beter en ik eet toch lekker’; ‘Ik voel me fitter en heb geen kramp meer’; ‘Doordat mijn spiermassa is verbeterd, ben ik niet meer bang dat ik val’ .

Hoe ons lichaam functioneert wordt door vele dingen beïnvloed en voeding is daar een hele belangrijke van. Logisch, het is onze brandstof. Een diëitste is dan ook vooral een puzzelaar en zeker ook een coach. Een aanpassing in de voeding betekent vaak ook een gedragsverandering in een vast patroon en daar helpen wij graag bij om dat voor elkaar te krijgen. Vaak met een lach, maar soms ook met een traan.

Via deze maandelijkse column deel ik graag mijn soms bijzondere, maar altijd inspirerende ervaringen met u.

Geef een reactie