Je ziet ze overal beschreven, de koolhydraatarme diëten. Er zitten grote verschillen in de hoeveelheid koolhydraten. Soms worden ze niet vervangen of door vetten en anders door eiwitten. Is het bedoeld om af te vallen of om de bloedsuiker te verlagen bij diabetes? Dient er nog rekening gehouden te worden met andere aandoeningen, zoals maag- en darmklachten, hart- en vaatziekten of antidepressiva? Het zijn lastige keuzes om te maken.
Bij koolhydraatarme diëten worden brood en de zetmelen bij de warme maaltijd vaak vermeden of vervangen door koolhydraatarm brood en groentepasta/-rijst. Als de koolhydraten erg laag zijn, mag men vaak geen fruit en worden bepaalde groenten afgeraden. Dan is er kans op tekorten. Wanneer er alleen minder wordt gegeten, dan krijg je honger er zullen de spieren worden gebruikt voor energie, waardoor de spiermassa afneemt. Dat valt natuurlijk wel lekker af, maar de buik wordt er niet dunner van en dat was eigenlijk de bedoeling. Als koolhydraten worden vervangen door vette/volle producten, is er risico op een hoger cholesterol. Er komt dus nogal wat bij kijken voor een goed resultaat.
Afgelopen jaar had ik een client in de praktijk met diabetes, obesitas en een hoog cholesterol. Allemaal veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon en ongezonde leefstijl, dus ook weer op te lossen met het juiste voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Dan begint de puzzel. Eerst uitzoeken waar de oorzaak ligt van de klachten en aandoeningen. Vervolgens werd er gekozen voor een koolhydraatarm-eiwitrijk dieet met koolhydraatarm brood, alleen overdag fruit, 3x per dag magere zuivel, veel groente, een portie vlees(vervanger)/vis, geen zetmelen bij de warme maaltijd en tussendoor noten en veel water. Tevens is afgesproken om dagelijks een uur extra te bewegen.
Het nieuwe eetpatroon en de beweging was de client erg goed bevallen. Er was geen honger geweest en de bloedsuiker en cholesterol waren goed gedaald, waardoor er minder medicijnen nodig waren. De vetmassa was goed gedaald, de spiermassa gestegen en er was een fitter gevoel. De nieuwe leefstijl is goed vol te houden, waardoor er ook minder kans is op terugval. Bij vervolgconsulten werd vooral aandacht besteed aan variatie in recepten, bewegen en moeilijke momenten als feestjes en vakanties. Jaarlijks wordt het vergeten puzzelstukje nog even teruggelegd tijdens een vervolgconsult.