Iedereen wil graag oud worden

Maar slechts weinigen willen graag oud zijn. We kennen allemaal het aloude gezegde ‘ouderdom komt met gebreken’. Aan de ene kant is dat natuurlijk waar, maar aan de andere kant kunnen wij dat proces wel degelijk beïnvloeden. En vanuit mijn specialisme weet ik dat voeding daar een essentiële bijdrage aan kan leveren.

Natuurlijk kennen we allemaal de invloed van verzadigd vet op hart en vaatziekten, de invloed van zout op een hoge bloeddruk en de invloed van koolhydraten op diabetes. Zoals wel vaker is dit slechts het topje van de ijsberg. Een zeer interessant gebied is de vitaminebalans. Een ouder wordend lichaam heeft meer moeite met het opnemen van verschillende vitamines. Hierdoor kan er een tekort aan bepaalde vitamines ontstaan, zelfs als het voedingspatroon constant is. Een mooi voorbeeld hiervan is een combinatie van vermoeidheid en een verminderd geheugen. Vaak wordt dit veroorzaakt door een tekort aan één specifieke vitamine. Deze vitamine zit bijvoorbeeld in vlees, vis en eieren, maar diezelfde vitamine wordt ook slechter opgenomen als gevolg van bepaalde medicijnen zoals maagbeschermers en metformine. De klachten bij deze cliënten nemen sterk af, wanneer deze vitaminebalans hersteld wordt.

Een ander voorbeeld waarbij je niet direct aan voedsel denkt is het feit dat ouderen sneller vallen. Naast een verminderde reactiesnelheid wordt dit ook vaak veroorzaakt door een sterk afgenomen spiermassa. Een eiwitrijk voedingspatroon helpt hier enorm. Wanneer dat ook nog aangevuld wordt met voldoende calcium, uit bijvoorbeeld zuivel, dan worden de botten nog sterker ook.

Het verrast ook mij nog weer iedere dag hoeveel winst je bij het ouder worden kan behalen met de juiste voeding.

Geef een reactie