Dieetbehandeling wordt ingezet bij vele verschillende ziektes en aandoeningen

Er wordt nog wel eens gedacht dat dieetbehandeling alleen ingezet wordt om een paar kilo’s af te vallen. Niets is echter minder waar.

Onze voeding heeft invloed op tal van processen die zich in ons lichaam afspelen. Door het vele wetenschappelijke onderzoek begrijpen we steeds beter welke rol ons voedsel hierin speelt.

Wij verzorgen uw gepersonaliseerde dieetbehandeling, begeleiding en coaching op basis van wetenschappelijke kennis over voeding en medische voeding, het functioneren van het menselijk lichaam en de psychologie van gedragsverandering.
Inmiddels is gepersonaliseerd dieetadvies meer en meer een integraal onderdeel van de medische behandeling.

Door de uitgebreide 4-jarige HBO opleiding is de diëtist de aangewezen specialist op dit gebied.
Naast deze opleiding hebben wij verschillende scholingen gevolgd over kanker en andere ziektebeelden en leefstijlcoaching.

Aandachtsgebieden

Gedragsverandering

Wij krijgen vaak mensen in de spreekkamer die hun leefstijl willen veranderen vanwege bestaande of dreigende gezondheidsproblemen. Voor veel mensen geldt dat het besluit om te veranderen makkelijker gezegd is dan gedaan. In de praktijk kunt u tegen situaties aanlopen die gedragsverandering bemoeilijken, bijvoorbeeld mensen in uw omgeving die u goedbedoeld iets lekkers aanbieden waardoor u zich schuldig voelt om het af te slaan. Ook kan het zijn dat u niet precies weet welke producten goed zijn voor u of u wilt wel anders koken, maar weet niet hoe.

Wij vinden het een leuke uitdaging om u te helpen bij gedragsverandering. Dit doen wij door gebruik te maken van motiverende gesprekstechnieken en coaching. Daarnaast spreken wij liever over ‘mogelijkheden’ die aansluiten bij uw wensen en voorkeuren, dan over ‘beperkingen’. Zo kan er een praktische vertaalslag gemaakt worden naar uw individuele gezonde leefstijl.

Begeleiding

Ieder mens is anders, dus elke behandeling is maatwerk.

Normaliter worden er tijdens het eerste consult veel vragen gesteld over uw gezondheid, medische gegevens, medicatie, eetgewoontes, dagelijkse activiteiten, verwachtingen en wensen. Daarna wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.
Om tijdens het eerste consult extra gesprekstijd voor u te hebben, vragen wij u voorafgaand aan het eerste consult een intakeformulier in te vullen om uw dossier alvast te maken. Op deze manier kunnen wij ons beter voorbereiden op uw persoonlijke situatie.

In de volgende consulten zullen ondervonden knelpunten van het behandelplan besproken worden. Dit kan gaan over de invloed van uw omgeving, eten tijdens weekenden, uitjes, vakanties, maar ook over slapen, bewegen, roken, eetlust, smaakverandering of gezondheidsklachten. Voor deze knelpunten zoeken we samen naar oplossingen.

Tijdens elk consult wordt uw lichaamssamenstelling gemeten met de Tanita Body Analizer. U ontvangt dan een overzicht van onder andere uw BMI (verhouding tussen lengte en gewicht), het percentage van uw lichaamsvet, spiermassa en lichaamsvocht. Na enkele metingen wordt tevens een rapport meegegeven met grafieken van het verloop van uw lichaamssamenstelling. Voor een zuivere meting wordt aanbevolen om voorafgaand aan het consult eerst het toilet te bezoeken. De Tanita Body Composition Analyzer SC-240MA is medisch gevalideerd.

Vergoedingen

Dieetadvies wordt voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor wordt eigen risico doorberekend. Veel verzekeraars hebben ook enkele uren dieetadvies opgenomen in aanvullende verzekeringen (raadpleeg uw polis). Als u aanvullend verzekerd bent, wordt altijd eerst vergoed vanuit uw basisverzekering en daarna vanuit uw aanvullende verzekering.
Diëtistenpraktijk Dieet en kook heeft contracten afgesloten met alle zorgverzekeraars.

Tarieven

Dieet en kook declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar tegen de standaard geldende tarieven.

Als u geen recht meer heeft op vergoeding, dan gelden de volgende tarieven

Verwijzing

De diëtist is direct toegankelijk. Dus u heeft geen verwijzing nodig van uw arts.

Ketenzorg

Het gezamenlijk aanbieden van complexe zorg door huisarts, praktijkondersteuner en diëtist wordt ketenzorg genoemd. Diëtistenpraktijk Dieet en kook is aangesloten bij de zorggroepen Cohesie en Meditta.

Voor mensen met een chronische aandoening en die tevens behandeld worden door de praktijkondersteuner van de huisarts, komt dieetadvies niet ten laste van het eigen risico. Onder chronische aandoeningen vallen: Diabetes mellitus; COPD; Hart- en vaatziekten (CVRM) waaronder o.a. hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht.